Det är vi som måste lära oss lyssna på Atlas

Atlas aktiverade sitt larm första gången

Det var tidigt en vintermorgon, med ganska mycket snö. Per låg på sjukhuset så jag var ensam hemma med hundarna. Jag går ut själv med alla sex hundarna, men sätter på Atlas sitt tjänstetäcke och ser till att larmet är på. Vi har varit ute ganska länge och är nästan hemma när vi möter sopbilen den har en hel ramp med blinkande ljus på, vilket kan framkalla ett epileptiskt anfall.  Atlas markerar, genom att krafsa på mitt ben och ta tydlig ögonkontakt med mig. Jag går ner på knä hundarna lägger sig nära mig,
sedan förlorar jag medvetandet. När jag kommer till medvetande igen är jag mycket förvirrad, vet inte var jag är eller vad som har hänt, men jag hör en röst som ropar "larmtjänst vad har hänt, HALLÅ, HALLÅ". Atlas slickar mig lugnande på kinden, så ser jag att sopbilen står en bit bort och en man kommer emot mig, han frågar vad som har hänt om han ska ringa efter ambulans. Jag har svårt att tala men säger att hunden har nog gjort det redan. Mannen ser på Atlas täcke att jag har epilepsi och släcker det blinkande ljuset. Larmtjänst fortsätter att ropa,  jag förstår ingenting. Jag har bara tränat Atlas att  dra i flätan som aktiverar larmet han har då fått höra husses röst. Han måste själv förstått att han kan få hjälp av husse om han drar i flätan.  Jag försöker att resa mig upp, mannen sätter på mig mössan, han frågar om han ska hjälpa mig. Jag talar om att det går bra, jag har inte långt hem och jag håller i hundarna. De var verkligen ett bra stöd för mig. Jag går lite sakta men undrar hur jag ska få tyst på larmtjänst som hela tiden "ropar hallå vad har hänt", ganska pinsamt tycker jag så jag ställer mig på knä jag har svårt att tala fortfarande men säger att jag har haft ett epileptiskt anfall. hon vill skicka en ambulans men jag säger NEJ jag har sex hundar med mig och är snart hemma. Ring när du kommer hem svara hon och sedan är det tyst. Jag blir förvånad över att hon kunde höra mig så bra sedan ser jag sopbilen komma emot mig, den har kört runt och jag får hjälp uppför trappan och in i huset.
Vilken otrolig trygghet det här larmet är för mig.        
 


Andra gången som Atlas larmar.

Jag är på väg hem i Taxi vi har just svängt in på våran väg, när jag hör Pers röst. Hallå hur är det, jag förstår inte hur jag kan höra honom tittar på mobilen men det är inte från den som jag hör honom, -"har det hänt något" ? mår du bra?" ja allt är bra svarar jag. Per säger se till att inte hunden leker med larmet. Jag tittar på Atlas som sitter längst bak i bilen jag sitter i baksätet, Atlas ser verkligen inte ut som om han har lekt.
Jag får tillbaka mitt färdtjänstkort av chauffören går ur bilen tar med Atlas uppför trappan och in i huset, när jag har hängt av mig jackan får jag ett mindre anfall. Atlas kände av anfallet redan i bilen och aktiverade larmet, det är inte Atlas som behöver lära sig något det är vi som ska lära oss lyssna.