Finns det hjälp, finns svar på mina frågor? Naturligtvis! ”Så länge det finns grodor, finns det hopp"  Lösningar på problemen finns.
Förlamning i vänster sida;: ansikte, svalg, arm och ben, samt ett minne som ofta är för kort för verkligheten.
Många fysiska problem kan övervinnas med rehabilitering, intensivträning av armar och ben m.m.
Det finns en mängd praktiska hjälpmedel för att kunna sköta de vardagliga sysslorna, men hur skall jag komma ihåg att inte glömma? Jag oroade mig för en mängd saker. En del verkade oöverstigliga. Det är inte så lätt att bara gilla läget.

Då jag bor ensam i villa kan det vara ödesdigert, ja rent av livsfarligt att t.ex.glömma att stänga av kaffebryggaren, spisen eller annan elektrisk utrustning.
Hur kommer jag ihåg att tömma tvättmaskinen så tvätten inte ligger och möglar efter några dagar. Kommer jag att komma ihåg att stänga altandörren på kvällen,.eller garagedörren? Eller ännu värre: glömma att stänga ytterdörren på kvällen eller linka iväg till affären med huset vidöppet. Hur vet jag att ingen annan öppnat någon dörr? Frågorna hopar sig vidare. Hur skall jag komma ihåg att ta medicin fyra gånger om dagen, med insulinspruta på kvällen, kl. 21.00? Eller läkarbesöket på Tisdag, dIstriktsköterskan på  Onsdag, apoteket varannan fredag för att lösa ut medicin, sophämtning varannan Tisdag Dessutom besök av god vän på Lördagen m.m. Som man kan förstå är det nästan oöverstigliga problem att komma ihåg all detta och dubbelt upp, men som nästan fick mig att ge upp i förtid! Allt som förut varit så självklart och enkelt. Hur skall allt detta lösa sig. Jag kan ju inte ens lita på mig själv. Det är bara att inse!

När det kändes som mest hopplöst, satte sjukhuset mig i förbindelse med Alleato.
Efter en noggrann genomgång av min livssituation, min livsmiljö, och mina specifika behov löste Alleato nästan alla  mina problem på några ögonblick och ett par timmars monterings-arbete. Kaffebryggaren och andra apparater fick en timer som slog av strömmen efter t.ex:30 minuter. Spisen en ”spisvakt”, som känner av hetta och slår av strömmen vid överhettning. Ett system av trådlösa kontakter/sensorer monterades på tvättmaskinen, garagedörren, altan- samt ytterdörren. Dessa är kopplade till en lokal centralapparat som med en ljudlig röst meddelar att ”altandörren öppen”, ”garagedörren öppen” o.s.v. Med en liten fjärrkontroll (typ billåsfjärr) kan jag aktivera alla larmsensorer i huset med en enkel tryckning på fjärrens knapp.. Då meddelar larmsystemets centralapparat med sin ”röst” att tvättmaskinen lucka är stängd, alltså innehåller tvätt, samt ev. att ”altandörren öppen” o.s.v. o.s.v.
Jag kan då enkelt vidta alla åtgärder för att hemmet skall vara säkert och dessutom larmat. Skulle någon bryta sig in ringer larmsystemet upp min mobiltelefon och meddelar vilken dörr som öppnats. Dessutom kan jag avlyssna mitt hem i mobilen genom centralapparatens mikrofon. Förutom jag själv, blev släkt och vänner tryggare och behövde inte oroa sig för mig och mitt hem. Samma prosedur upprepas enkelt innan jag går till sängs på kvällen. En snabb tryckning på fjärren och jag får en komplett redogörelse för husets status innan jag larmar av igen och tryggt kan somna.


Detta Alleato-system var avgörande för att jag skulle  kunna bo kvar hemma utan risker.
Men hur att lösa läkarbesök, provtagningar, alla olika tidpunkter, medicinering m.m?
Detta för mig mycket stora orosmoment löste Alleato på ett otroligt sätt!
Ett schema lades in på Internet. Med en kod kan jag eller annan behörig med hemmadatorn skriva in i schemat vad som skall hända vid olika tidpunkter. T.ex. kl. 08.00 medicin, 12.00 medicin eller ställa ut soporna vid vägen, läkarbesök eller varför inte rent personliga händelser s.s. 17.00 lördag, middag hos fam. O.P. Andersson, o.s.v. Schemat skickar sedan automatiskt ett SMS till min mobil ca. 15 minuter innan händelsen med  t.ex.- ”påminnelse kl 16.00. medicin”. Jag glömmer färre saker nu än tidigare. Otroligt men sant!
Trots en del kvarvarande handikapp efter stroken lever jag idag ett relativt normalt liv i mitt hem, utan några större begränsningar tack vare Alleato och de synnerligen smarta system man arrangerat som ovärderlig hjälp i mitt dagliga liv. Jag och min omgivning är imponerade. TACK!

K